Dit is wat je moet weten over een slimme weegschaal

Deskundig advies over de slimme weegschaal voor thuis

Vrouw staat op slimme weegschaal
Getty Images

Een slimme weegschaal om je gewicht bij te houden. Waarom zou je die aanschaffen? En hoe maak je de juiste keuze als je een slimme weegschaal wil kopen? Twee experts delen tips.

Suzan Wopereis is onderzoeker en systeembioloog bij TNO. Zij stelt: “Ik ben een voorstander van zelf meten en doe er ook wetenschappelijk onderzoek naar. Regelmatig meten kan een steun in de rug zijn voor wie gezonder wil gaan leven. Het ‘onzichtbare’ zichtbaar maken kan enorm motiverend zijn.”  

Irma Brauer is assistent-regionaal-manager bij Medipoint. Zij zegt: “Steeds meer mensen gebruiken thuismeters. Door de groei van de markt wordt de kwaliteit steeds beter en zijn ze een stuk goedkoper geworden. Daardoor zijn thuismeters nu voor iedereen toegankelijk.”

Wat meet de slimme weegschaal?

Wopereis: “Een slimme weegschaal meet het lichaamsgewicht, het vetpercentage en de vocht-, bot- en spiermassa. Dat gebeurt door middel van een elektrisch signaal door het lichaam. Vet, vocht, bot en spieren hebben verschillende weerstanden, waardoor de weegschaal een indicatie krijgt van de hoeveelheden.”

Kijk naar vet, spieren en tailleomvang

Waarom zou je dit aanschaffen?

Wopereis: “Het is nuttig om je lichaamsgewicht en je lichaamssamenstelling regelmatig te meten. Je krijgt dan inzicht in eventuele veranderingen en weet op tijd of je moet ingrijpen. Ik ben er niet voor om alleen te focussen op lichaamsgewicht. Het gaat veel meer om de verdeling van het vet, de hoeveelheid spiermassa en de tailleomvang. Daarom is een slimme weegschaal beter dan een klassieke weegschaal. Heb je alleen een klassieke weegschaal, combineer die dan met het meten van de tailleomvang.”

Wat zijn de referentiewaarden?

Bereken aan de hand van lichaamsgewicht en lengte de BMI: deel het gewicht in kilo door de lengte in het kwadraat. Bijvoorbeeld: 70 kilo / (1,70 x 1,70 meter) = 24,2. Een BMI tussen de 18,5 en de 25 is gezond. Tussen de 25 en 30 is er sprake van overgewicht, boven de 30 is er sprake van obesitas. Voor 70-plussers is een BMI tussen de 22 en 28 gezond. Vrouwen hebben gemiddeld een hoger vetpercentage dan mannen: 25-31 procent versus 18-25 procent. Voor de spiermassa geldt: hoe hoger, hoe beter.

Wat doe je bij een afwijkende waarde?

Wopereis: “Raak niet direct van slag als je gewicht schommelt. Doe onderzoek naar de oorzaak: hoe komt het dat je gewicht is toegenomen of juist gedaald? Ga naar een diëtist als je wilt werken aan een gezond gewicht en een goede lichaamssamenstelling. Dat geldt niet alleen bij overgewicht, maar ook als je in korte tijd veel bent afgevallen, want dan ligt ondervoeding op de loer.”

Waar moet je op letten bij de aanschaf?

Brauer: “Ga het liefst naar een speciaalzaak, daar zijn de weegschalen betrouwbaar.”

Prijs: een goede slimme weegschaal kost rond de €60.

Tips

Brauer: “Zet de weegschaal op een plek die waterpas is en laat hem op dezelfde plek staan. Weeg jezelf het liefst ’s ochtends voor het ontbijt, op blote voeten. Gebruik altijd dezelfde weegschaal, want een weegschaal bij iemand anders thuis geeft altijd een andere waarde.”

Een andere versie van dit artikel verscheen eerder in Plus Magazine maart 2024. Abonnee worden van het blad? Dat doe je in een handomdraai.

Bron 
  • Plus Magazine